Aardkastanje
De aardkastanje is een in de Benelux in het wild groeiende
vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae oftewel Apiaceae).
Vroeger werd de plant wel geteeld om de eetbare wortels. Aardkastanje wordt met
uitsterven bedreigd en staat op de Belgische Rode lijst en Nederlandse Rode
lijst. De plant komt van nature voor in Europa, Noordwest-Afrika en oostwaarts
tot in India.
De plant wordt 30 - 70 cm hoog en heeft een kale, geribde en
gevulde stengel. De plant heeft onderaan de stengel een vlezige, bolvormige,
zwarte, tot 2,5 cm verdikte wortel. De driehoekige bladeren zijn 2- tot
3-voudig geveerd en hebben lijnvormige slippen. De bladslippen zijn gaafrandig.
De onderste bladeren hebben lange stelen die op enige afstand van de stengel
uit de grond steken. De bladeren hebben een brede zich plotseling versmallende
bladschede.
De plant bloeit in juni en juli met witte, 2 mm grote
bloemen, die in een 3 - 8 cm groot scherm staan. Het scherm heeft 8 - 20
stralen. De buitenste stralen hebben overwegend mannelijk bloemen, Bij de
andere stralen zijn de bloemen tweeslachtig. Het omwindsel en de
omwindselblaadjes hebben 5 - 10 bladen. De kelkbladen ontbreken. De stijlen
zijn in de vrucht teruggeslagen en vrij plotseling aan de voet verbreed
(stijlkussen). De stijlen zijn even lang als de stijlkussens.
De vrucht is een tweedelige, hoekige, 3 - 5 mm lange
splitvrucht met vlakke ribben. De deelvruchtjes zijn éénzadig.
De aardkastanje komt voor op vochtige tot droge, kalkrijke
grond in graslanden en aan akkerranden.
Oogsten en gebruiken:
Vanaf het voorjaar zullen de scheuten en bladeren opkomen
met een heerlijke smaak, vergelijkbaar met peterselie. In juni en juli zullen
de planten bloeien, waarmee je wordt voorzien van een aangename toevoeging aan
salades, quiches, soepen enz. Laat enkele van de bloemen rijpen en tegen het
einde van de zomer/begin van de herfst kun je de zaden oogsten. Deze zaden, ook
bekend als “zwarte komijn”, kunnen op dezelfde manier worden gebruikt om een kruidige
smaak toe te voegen aan elk gerecht.
Tot slot kun je in de winter een paar knol-wortelen
uitgraven die tot ongeveer 4 centimeter breed uitgroeien. De knollen moeten
gekookt worden, daar zij het slijmvlies anders kunnen irriteren.
Reacties
Een reactie posten