De blauwe Lupine (Boruta)


De lupine is in de 19e eeuw uit Noord Amerika ingevoerd. Deze soort onderscheidt zich niet door bloemkleur, maar door de smalle deelblaadjes in het handvormige blad. Lupine is een ideaal eiwithoudend gewas voor menselijke consumptie. Lupine is een prima lokaal alternatief voor geïmporteerde soja uit tropische landen (waarvoor vaak waardevol oerwoud gekapt wordt). Bovendien hoeft lupine niet bemest te worden omdat het stikstof uit de lucht bindt, en verbetert deze teelt de bodemstructuur. De afzet mogelijkheden groeien, doordat de Nederlanders minder vlees eten. Dat is een grote kans voor allerlei nieuwe vegetarische producten op basis van lupine, want lupine is een uitstekende vleesvervanger."



Gebruik:

De Boruta is een eetbare lupinen. LET OP! Er zijn er die niet eetbaar zijn.
Lupinen kunnen als gehele boon worden gegeten, en verwerkt worden in salades of humus-achtige producten. Ook kunnen de bonen eerst vermalen worden om in brood of andere levensmiddelen te worden verwerkt. Lupinen worden toegepast in hoog kwalitatieve vlees vervangende producten.
Lupine kent vele toepassingen en vormt een goede eiwitvervanger. Je kunt de bonen gedroogd kopen en verder verwerken zoals andere peulvruchten. Gekookte en vermalen lupine heeft wat weg van couscous en vormt hiervoor dan ook een uitstekende vervanger. De boontjes kunnen ook gekiemd of geroosterd worden. Van dit laatste kan vervolgens thee of koffie worden gezet. Gekiemde lupine heeft qua smaak en uiterlijk wel wat weg van taugé. Lupinemeel kan verwerkt worden in bak gerechten zoals cake en brood maar kan niet één op één tarwemeel vervangen.
Voor gebruik zie ook bij Monique Van Der Vloed of het PDF-bestand van Louis Bolk 
(Kopier de link hiernaast) file:///C:/Users/caner/Desktop/avondturentocht/lupine.pdf

Reacties

Populaire posts van deze blog

Blauwe bosbes, bosbes en rode bosbes.

Dropplant

Brave Hendrik