Appelbes


De appelbes (Aronia) is een heester die uit de rozen familie komt waar ook de appel en de peer vandaan komen.
Het zijn schitterende struiken die ook goed solitair geplant kunnen worden en hebben zowel een super mooie bloei in mei, maar ook een zeer mooie kleur als het fruit rijp is. Vaak zijn dan de appelbessen overladen met auberginekleurige schermen vol bessen.
Op de koop toe is de herfstkleur ook nog eens erg mooi en uitbundig met een brons-rode kleur.
Ook hebben de aronia-struiken geen last van vorst in ons land en ook ziektes ontlopen ze vaak!
Rode appelbes

De appelbes kan in 3 verschillende soorten worden opgesplitst:
– De gewone appelbes, Aronia arbutifolia (rode vruchten)
– De zwarte appelbes, Aronia melanocarpa (zwart/paarse vruchten)
  Hybride appelbes, Aronia × prunifolia (auberginekleurige vruchten)
Over het algemeen word een appelbes rond de 150 cm hoog en 80 tot 110 cm breed.
Door deze mooie compacte groeiwijze is de aronia zeer geschikt in de moestuin of kleine siertuin.
En wat ook heel mooi kan zijn is de appelbes te planten als haag.
Snoei is niet vaak nodig en zo is er een mooie onderhoudsvrije snoephaag of insectenhaag.
 
Zwarte appelbes
De ontwikkeling van de struik:
Zo rond eind april komen de eerste mooie fris rode  bladeren.
begin mei komen de struiken helemaal in bloei met witte bloemschermen en trekken vaak veel bestuivende insecten als (honing)bijen en vlinders aan.
In juni zitten de planten helemaal in het blad en zijn de schermen met groene bessen goed te zien.
Half juli beginnen de eerste aronia’s te rijpen en geven de planten een mooie paars-zwarte gloed door de trossen met bessen.
Eind oktober beginnen de planten te verkleuren en zijn de struiken op hun mooist, de rode gloed kan intens mooi zijn met verschillende kleurschakeringen!
Eind november zijn de appelbes-struiken klaar voor de winter en staan de statige struiken met de grijze opgaande takken te wachten op het voorjaar.

Gebruiken voor:
Appelbessen zijn heerlijk  maar niet direct vanaf de struik, de smaak is daar te zuur en wrang voor. Het is een vitamine-bes, is bekend om het gehalte aan waardevolle stoffen, zoals bv. flavonoide, foliumzuur, vitamine K en C, en mineralen zoals ijzer en jodium. Past dus uitstekend in een gezond voedingspatroon. Als men de bessen tot sap verwerkt met een beetje suiker is het echter heel smakelijk. Verder kun je er jam of heerlijke compote van maken. Als men het mengt met aardbeienjam dan wordt deze behalve donkerder ook wat steviger. Ook gedroogd smaakt de bes prima. Verder kunt u de bes verwerken in een vruchtensaus bij wildgerechten.Voor het maken van jam of saus worden de aroniabessen gekookt en op smaak gebracht met suiker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Blauwe bosbes, bosbes en rode bosbes.

Dropplant

Brave Hendrik