Appelbes
De appelbes (Aronia) is een heester die uit de rozen familie
komt waar ook de appel en de peer vandaan komen.
Het zijn schitterende struiken die ook goed solitair geplant
kunnen worden en hebben zowel een super mooie bloei in mei, maar ook een zeer
mooie kleur als het fruit rijp is. Vaak zijn dan de appelbessen overladen met
auberginekleurige schermen vol bessen.
Op de koop toe is de herfstkleur ook nog eens erg mooi en
uitbundig met een brons-rode kleur.
Ook hebben de aronia-struiken geen last van vorst in ons
land en ook ziektes ontlopen ze vaak!
Rode appelbes |
De appelbes kan in 3 verschillende soorten worden
opgesplitst:
– De gewone appelbes, Aronia arbutifolia (rode vruchten)
– De zwarte appelbes, Aronia melanocarpa (zwart/paarse
vruchten)
– Hybride appelbes,
Aronia × prunifolia (auberginekleurige vruchten)
Over het algemeen word een appelbes rond de 150 cm hoog en
80 tot 110 cm breed.
Door deze mooie compacte groeiwijze is de aronia zeer
geschikt in de moestuin of kleine siertuin.
En wat ook heel mooi kan zijn is de appelbes te planten als
haag.
Snoei is niet vaak nodig en zo is er een mooie
onderhoudsvrije snoephaag of insectenhaag.
De ontwikkeling van de struik:
Zo rond eind april komen de eerste mooie fris rode bladeren.
begin mei komen de struiken helemaal in bloei met witte
bloemschermen en trekken vaak veel bestuivende insecten als (honing)bijen en
vlinders aan.
In juni zitten de planten helemaal in het blad en zijn de
schermen met groene bessen goed te zien.
Half juli beginnen de eerste aronia’s te rijpen en geven de
planten een mooie paars-zwarte gloed door de trossen met bessen.
Eind oktober beginnen de planten te verkleuren en zijn de
struiken op hun mooist, de rode gloed kan intens mooi zijn met verschillende
kleurschakeringen!
Eind november zijn de appelbes-struiken klaar voor de winter
en staan de statige struiken met de grijze opgaande takken te wachten op het
voorjaar.
Gebruiken voor:
Appelbessen zijn heerlijk maar niet direct vanaf de struik, de smaak is
daar te zuur en wrang voor. Het is een vitamine-bes, is bekend om het gehalte
aan waardevolle stoffen, zoals bv. flavonoide, foliumzuur, vitamine K en C, en
mineralen zoals ijzer en jodium. Past dus uitstekend in een gezond
voedingspatroon. Als men de bessen tot sap verwerkt met een beetje suiker is
het echter heel smakelijk. Verder kun je er jam of heerlijke compote van maken.
Als men het mengt met aardbeienjam dan wordt deze behalve donkerder ook wat
steviger. Ook gedroogd smaakt de bes prima. Verder kunt u de bes verwerken in
een vruchtensaus bij wildgerechten.Voor het maken van jam of saus worden de
aroniabessen gekookt en op smaak gebracht met suiker.
Reacties
Een reactie posten