Eetbare planten of de groene geheimen uit het wild.


In het verleden stond ik heel dicht bij de natuur en herinner mij dat het zo plezierig was en werkte enorm ontspannend. Wegens een drukke baan, had ik het op zij moeten zetten, met deze heb ik het dan ook in al die jaren gemist.
Om mij terug mentaal goed/beter te voelen heb ik besloten om terug contact met de natuur te zoeken. Terug bezig houden om confituur of siropen te maken van eetbare planten uit het wild of zelfs slaatjes en drankjes.
Gelukkig heb ik nooit mijn leesboeken over kruiden en wilde planten weg gedaan, zo kan ik alles terug oprakelen. Tegenover twintig jaar geleden is er ook veel op het internet te vinden en vergemakkelijkt het mij om nog veel bij te leren.
Van moeder aarde kan je zoveel plezier uit halen, het maakt je leven zoveel meer aangenamer en gezonder.
Tijdens mijn wandelingen ga ik op zoek naar het eetbare en zal het hier zo goed mogelijk aan bod komen.

(let wel op: Blaadjes, vruchten die je plukt in het bos moet je eerst wassen, om besmetting met de vossenlintworm te vermijden).

 Als u er aan waagt om te smullen van de natuur, overdrijf dan niet en neem enkel wat je nodig hebt. Hou tevens rekening mee dat er enkele planten op de rode lijst kunnen staan en dus beschermd zijn.

Hier onder, het eetbare uit de natuur en het is nog eens gratis ook. Is dit geen geschenk van moeder aarde?!

Aardaker - Aardkastanje - Appelbes

Bergbonenkruid - Bergrogge - Beuk - Blauwe/rode & wilde bosbes - Blauwe Lupine - Boekweit -
Bosaardbei - Bospinda - Bottelroos - Boysenbes - Braambes - Brave Hendrik

Citroenmelisse

Daglelie - Daslook - Den - Dropplant - Duindoorn - Dwergkwee

Eeuwigemoes - Elsbes -


Soms is er onzekerheid bij een bepaalde plant, zaad, vrucht of blad!
Doe dan de volgende tips om te weten of ze geschikt zijn om te eten:
1    -      Probeer zoveel mogelijk voor een plant te kiezen die groene blaadjes heeft.
2    -      Kneus het blad om het sap eruit te laten komen en ruik eraan. Bij een slechte of rotte geur kun je het beter laten staan.
3    -      Smeer wat sap op de binnenkant van je pols en wacht enkele minuten. Als irritatie optreed is het niet aan te raden om het te eten.
4    -      Wrijf vervolgens het blad en wat sap over het puntje van je tong. Bij irritatie eet het dan zeker niet.

5    -      Blijf zoveel mogelijk weg van planten met een melkachtig sap, er zijn maar heel weinig planten met dit type sap welke eetbaar zijn.

Er is nog veel meer te vinden in de natuur dan dat ik hier reeds geplaatst heb. Het meeste dat ik hier heb neer gepend is info uit mijn boeken en encyclopedieën, maar ook wel wat opzoekingen op het internet. Bij onzekerheid of onduidelijkheid raad ik u ook aan om extra info te zoeken, zo ben je altijd zeker.

Hier onder nog enkele interessante pagina's:

’t Overleven: duurzame zelfvoorziening
Geneeskrachtige kruiden, planten, bomen en astrologie (klik HIER)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Blauwe bosbes, bosbes en rode bosbes.

Dropplant

Brave Hendrik