Den
Er zijn meerdere soorten dennen zoals de grove Den
(leverancier van grenen) en de Zeeden (Pinus Pinaster) wiens naalden wel 15 tot
25 cm lang kunnen worden.
Van oudsher is deze boom een belangrijke leverancier van
terpentijnolie. (verfverdunner) Alle dennenbomen zijn overigens eetbaar.
Sommige hebben echter meer smaak dan de andere. Proef eerst een stukje van een
dennennaald voor je beslist om te oogsten.
Grove den, is een altijd groenblijvende naaldboom die 25 tot
35 meter hoog kan worden. De grijsgroene naalden van de den staan twee aan twee
zijn gedraaid en kunne 8 cm lang worden.
De vruchten van de den, de dennenappels zijn in het begin
groen en worden later grijsbruin. De dennenappels kunnen zo'n acht cm lang
worden.
Gebruik:
De grove den en spar, een rijke bron aan vitamine C!
1 kopje dennennaalden thee bevat evenveel vitamine C als 5
sinaasappelen. Wie had dat ooit gedacht, ik in ieder geval niet.
Van september tot november kan je de zaden uit de
dennenappels oogsten. Verhit rijpe dennenappels om de zaadjes eruit te laten
komen. Deze zaden zijn zeer voedzaam. Ze bevatten onder andere vitamine E,
carotine, kalium en magnesium. De zaden zijn rauw eetbaar maar je kunt ze ook
roosteren. (ook wel pijnboom pitten genaamd)
De nieuwe uitlopers, de dennentopjes zijn te verzamelen van
maart tot mei. Van jonge dennentopjes kan een mooie gelei worden getrokken. Van
de naalden van de den kun je thee zetten, doe dit door dennennaalden aan kokend
water toevoegen en deze zo'n vijf minuten mee te laten koken.
De binnenbast van de Den wordt cambium genoemd, is eetbaar
en rijk aan vitamine C. Juist in het voorjaar is deze binnenbast erg voedzaam.
Het beste kan de cambium gebruikt worden die aan de onderkant van de boom zit,
of de cambium van de blootliggende wortels. Het is zout van smaak en rauw
eetbaar. Je kunt het natuurlijk ook beter verteerbaar maken door de cambium in
lange repel te snijden en langere tijd te laten koken, je kunt de repen ook
bakken of roosteren.
Reacties
Een reactie posten