Bonenkruid.



Is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae of Labiatae).

Er bestaan twee soorten bonenkruid. Het eenjarige (satureja hortensis) en het meerjarige bonenkruid (satureja montana). Beide soorten komen in Zuid-Europa in het wild voor. Het groeit op rotsige hellingen en droge plaatsen. Het meerjarige bonenkruid is scherper en kruidiger van smaak.
In de volksgeneeskunde wordt bonenkruid gebruikt in een zelfgemaakte dorstlessende thee voor diabetici. Daarnaast is een thee een menstruatie bevorderend middel. Het wordt ook bij menstruatiepijn gebruikt. Ook is het een diureticum; een vocht afdrijvend middel.
Bovendien wordt het gezien als een zenuw-tonicum. Een tonicum is een versterkend middel; bonenkruid wordt dus beschouwd als een middel wat goed is voor de zenuwen. Verder is het traditioneel ingezet als zweet afdrijvend middel.
Het zou zelfs inwendige wormen verdrijven. Bonenkruid werd vroeger in het bad gedaan omdat het lekker ruikt en omdat het huidinfecties bestrijdt.
Bonenkruid is een anti-diarree middel. Het heeft een kalmerende invloed op het spijsverteringsstelsel en het bevordert de spijsvertering. Verder is het ook anti-septisch.


Gebruik:
Bloem, stengel en blad, wordt vooral bij bonen en erwten gebruikt. Verder ook in bonen- en erwtensoep. Maar ook bij allerlei vlees- en visgerechten. Bonenkruid kan goed mee gekookt worden. Bonenkruid wordt ook veel gebruikt bij het maken van kruidendranken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Blauwe bosbes, bosbes en rode bosbes.

Dropplant

Brave Hendrik