Blauwe bosbes, bosbes en rode bosbes.
Het zijn geslachten van planten die behoren tot de
heidefamilie (Ericaceae).
De blauwe bes.
Zo is de blauwe bes een plant uit de heifamilie, een
vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5 tot 2,5 meter. De blauwe bes
bloeit in trossen. De bloem is wit-crème tot roze van kleur en bloeit in de
eerste helft van mei. Door deze vroege bloei kan er schade door nachtvorst
optreden, maar er zijn planten die hiertegen bestand zijn. Hoewel de blauwe bes
zichzelf bestuift, zorgt kruisbestuiving door hommels en honingbijen voor meer
en grotere vruchten. De blauwe bes is oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten
van de Verenigde Staten, maar de mens heeft de blauwe bes veredeld door
selectie en kruising. Blauwe bessen zijn vrij groot en hun sap is kleurloos.
Gebruik:
De blauwe bes behoort tot de bessen met de meeste
voedingsstoffen, ze zijn enorm gezond en voedzaam. De bessen zijn zowel vers
als bevroren heel lekker.
De wilde bosbes.
De bosbes, of wilde bosbes, is een andere soort en groeit
aan lage struiken in het bos. De vrucht is door en door donkerblauw gekleurd.
Wilde bosbessen zijn kleiner en het blad kleurt in de herfst vuurrood.
Bosbessen zijn kleiner dan blauwe bessen en hebben een donkerdere kleur en
diepblauw sap. Ze groeien aan lage struiken waarvan de bladeren in de herfst
vuurrood kleuren. Bosbessen hebben bovendien weinig extra toevoegingen nodig,
omdat ze van zichzelf al een lekkere smaak hebben.
Gebruik:
Men kan ze vers, uit de diepvries of gevriesdroogd eten en
hebben ook een krachtige werking op ons lichaam. Het zijn ontgifters van zware
metalen in het lichaam, een krachtig voedingsmiddel voor onze hersenen, een
krachtig prebioticum dat zorgt voor gezonde darmflora en ook meehelpt om de
lever te herstellen.
De rode bosbes.
De dwergstruik wordt tussen de 10 en 40 cm groot en heeft
een compacte, rechtopstaande vorm. De ovale bladeren zijn afwisselend geplaatst
en tweedelig gerangschikt, donkergroen en leerachtig. Aan het einde van de
groeischeuten hangen de trossen met witte, soms rossige, klokvormige bloemen.
De bloemtrossen bestaan uit vier bloemen. Bij andere soorten bosbessen bestaan
deze meestal uit vijf bloemen. Eind augustus, begin september rijpen de bessen
in vijf tot zes weken via wit naar helderrood. Cultivars rijpen onder goede
omstandigheden nog een tweede keer in september en oktober. De rode bosbes is
groenblijvend.
Gebruik:
De rode bosbes is een gewaardeerde en geliefde vrucht die
vooral bij wildgerechten wordt geserveerd in de keukens van Noord- en
Centraal-Europa, met name in de Scandinavische landen, Polen, Oostenrijk,
Slowakije en Karelië (Rusland). Overigens mogen de bessen in Scandinavië op
grond van het traditionele allemansrecht op alle publieke en private terreinen
vrij geplukt worden. Wegens zijn wrange, zure smaak, die door het hoge gehalte
aan fruitzuren (onder meer ascorbinezuur, benzoëzuur en salicylzuur) wordt
veroorzaakt, wordt de vrucht slechts zelden rauw gegeten en meestal tot compote
verwerkt.
De vruchten bevatten vele gezonde stoffen zoals vitamine C,
vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3 en β-caroteen. Ook bevatten de vruchten
mineralen als kalium, calcium, magnesium en fosfaat.
Reacties
Een reactie posten