Bosaardbei
Tijdens mijn wandeling kom ik zo af en toe het bosaardbeitje tegen.
Dat voelt dan echt als een cadeautje van de natuur.
De vruchten, eigenlijk zijn het schijnvruchten, verspreiden
een zoetige geur. Ze zijn eetbaar, maar zijn kleiner dan die van de
cultuuraardbei.
De bosaardbei (Fragaria vesca), is de wilde tegenhanger van
de cultuuraardbei. De smaak van gecultiveerde aardbeien is lekker, dat zullen
de meeste mensen wel met mij eens zijn. Echter ik ben echt verliefd op de zoete
smaak van de wilde aardbeitjes. De smaak van rijpe bosaardbeien is echt
subliem. Pas als je zelf de smaak heb geproefd dan begrijp je wat ik bedoel.
De bosaardbei kan wel makkelijk verward worden met de
schijnaardbei. Deze kom je vaak tegen in parken.
Beschrijving:
De bloemetjes van bosaardbeien of wilde aardbeien hebben een
lange bloeitijd, langer dan veel andere planten. Het is een kruipplantje dat in
principe overal kan groeien. Het heeft 3 getande blaadjes en het bloemetje, dat
parmantig boven de blaadjes uitsteekt, heeft 5 witte bloemblaadjes met een geel
hartje. Het vruchtje is een stuk kleiner dan de gecultiveerde aardbei. Het
houdt van vochtige bosgrond maar gedijt ook prima in droge grond. Het
verspreidt zichzelf doordat lange uitlopers wortels maken en vaste grond
zoeken. Het vruchtje wordt door vele vogels en zelfs grotere dieren als herten
als een lekkernij beschouwt. Mensen kunnen het ook prima eten.
Gebruik:
Er is bewijs gevonden dat ze al in de steentijd werden
gegeten. In Perzië, het huidige Iran, werd de bosaardbei voor het eerst
gecultiveerd. Via de zijderoute werden de zaadjes richting Europa
getransporteerd. In Europa begon men in de 18e eeuw de aardbei te cultiveren.
Dat leidde tot de grote bekende aardbei.
De indianen en Europese kruidendeskundigen hebben de
bosaardbei onafhankelijk van elkaar gebruikt als geneesmiddel. Dat kan geen
toeval zijn; de medicinale werking is onmiskenbaar. De thee werkt goed tegen
nier- en maagproblemen. In de blaadjes zit veel vitamine C en het verhaal gaat
dat de eerste reizigers van Europa naar Noord Amerika veel van deze thee
dronken zodat ze geen scheurbuik kregen. Ook heeft de thee een bloedzuiverende
werking en wordt de thee gebruikt als medicijn tegen diarree.
De bes: Het kan verwerkt worden in een vruchtensalade. Je
kunt er siroop van maken en zelfs jam. Daarnaast kun je de bosaardbei pureren
en met water vermengen tot een drank.
Blaadjes: kan men heerlijke thee van maken
Reacties
Een reactie posten