Bivak


Wat is bivak?

Mijn vader en grootvader waren beroepsmilitairen en hoorde als kind geregeld “We moeten op bivak of maneuvers”. Met deze dacht ik toen dat het echt iets met het leger te maken had.

Als 12 jarige hoorde ik dat de scouts kinderen ook gingen bivakkeren. Snel werd het mij duidelijk dat het eigenlijk een kampement is, waar dus tenten werden opgeslagen. Aangezien ik nooit in zo’n groep actief ben geweest, heb ik ook totaal geen ervaringen kunnen op doen. 

Net zoals alles wat ik al kan, zal ook voor mij dit een leeropgave worden door het te doen en dingen te ontdekken.

Gelukkig heb ik als kind geregeld mee op vakantie met de tent geweest. Bij het rechtzetten van de tent moest ik helpen en zo leerde ik dan hoe je de haringen en de lijnen moest zetten.

Sinds 2016 ben ik actief tijdens middeleeuwse kampementen, waar ik dan ook mijn tent en luifel recht zet. Op sommige evenementen kunnen we ook een kampvuur maken om ons potje te koken.

De zomer van 2018 was ik met mijn twee kleine pony’s op tocht vertrokken van 350 km door België, waar ik dan ook mijn middeleeuws tentje opzette. Het waren toen 15 hete dagen, waardoor ik ook gewoon onder de open hemel kon slapen in de hangmat. Het was een belevenis om nooit meer te vergeten en om zeker uit te bereiden.

Eind van 2018 ben ik dan ook begonnen met wandelingen, dit om te kunnen gaan reizen te voet. Dit is mijn volgende droom om waar te maken en ben dus met heel wat voorbereidingen bezig. 
In de toekomst ga ik dan wildkamperen, hetzij met de pony’s en de hond of gewoon zonder de pony’s. Door de paardenwereld heb ik ook veel geleerd om aan mijn volgende droom te werken. Toch is een mens nooit volleerd en moet ik nog leren over bushcraft, sjorren en al wat er nog komt bij kijken.  

De voornaamste punten zijn:

- Hoe men een onderkomen kan maken van middelen uit de natuur.
- Waar water in de natuur te vinden is en ook hoe dit drinkbaar te maken.
- Hoe men vuur kan maken.
- Het herkennen van eetbare planten, vruchten en noten die in het wild groeien.
- Voedsel bereiden met houtvuur.
- Leven van wat de natuur te bieden heeft.
- Het observeren van dieren en hun sporen.
- Touw maken (bijvoorbeeld met brandnetelstengels).
- Hoe op de juiste manier om te gaan met een mes en bijl.
- Jezelf oriënteren met behulp van de natuurlijke verschijnselen.
- Het gebruikmaken van de natuur zonder de natuur te schaden.

Na dit zou ik pas kunnen denken om te vertrekken op avontuur en weet ik wat bivak is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Blauwe bosbes, bosbes en rode bosbes.

Dropplant

Brave Hendrik