Bottelroos
Er zijn ontzettend veel soorten rozen ook onder de wilde
rozen. De wilden worden meestal bootelroos of rozenbottel genoemd. Er is ruime
keus in soorten en maten. De meest bekende zijn de Japanse rimpelroos (Rosa
rugosa), de hondsroos (Rosa canina) en de egelantier (Rosa rubiginosa). De
bottels variëren in kleur van geel tot roodbruin en kunnen rond of ovaal, peer-
of flesvormig zijn. Zoals alle rozen, hebben bottelrozen een zonnige
standplaats nodig. Ze gedijen in vrijwel alle grondsoorten, mits deze niet te
nat en niet te zuur zijn.
Gebruik:
Rozenbottels zijn zeer rijk aan vitamine C, maar bevatten
ook vitamine A, B1 en B2. U kunt er jam, siroop of gelei van maken, thee van
zetten en zelfs wijn van maken. Rozenbotteljam maakt u door 100 gram
rozenbottels te koken met 35 gram suiker. Voeg daar een eetlepel citroensap en een
geplette kruidnagel aan toe. Als de bottels tot moes gekookt zijn, giet u ze in
een zeef en wrijft u ze met een lepel door de zeef. Filter de ingedikte gelei
om de haartjes die rond de zaden zitten te verwijderen.
de vrucht als de zaden werden gebruikt als basis voor
medicijn. Rozenblaadjes, die een culinaire lekkernij vormen in een salade,
werden ook gebruikt. De voornaamste medicinale aanwending in het heden is tegen
artritis, artrose en ter aansterken van het lichaam doordat de vele vitaminen
vermoeidheid doet verdwijnen.
Reacties
Een reactie posten