Daslook
Daslook groeit in het wild. In Nederland en België komt het
plantje niet zoveel voor maar in Duitsland des te meer. Duitsers trekken er in
het voorjaar op uit om de eetbare daslookbladeren uit het bos te plukken. In
Nederland is het plantje beschermd dus mag je het officieel niet plukken.
Daslook komt verder voor in heel Europa, behalve het Middellandse Zeegebied.
Daslook is familie van knoflook, uien, bieslook, prei en pijplook. Daslook
betekent in het Latijn Allium Ursinum wat komt van ursus en ´beer´ betekent. In
het Duits heet het Bärlauch en ook in het Nederlands wordt dit plantje soms
berelook genoemd. Beren zouden dit plantje als eerste eten na hun ontwaken uit
de winterslaap. Daslook bloeit in het voorjaar.
OPGELET! Verwar het niet met......
Gebruik:
Daslook wordt gebruikt als keukenkruid (blad, bloemen en
knolletjes), in de eerste plaats in soepen, salades en aardappelgerechten
(versnipperen, niet meekoken)
Kaas en kwark krijgen met daslook een specifieke, pikante
smaak.
De werking van daslook is nagenoeg gelijk aan die van
knoflook. Dat betekent dat mensen met verhoogde bloeddruk en verharding van de
slagaderwand (arteriosclerose) hun voordeel kunnen doen met deze plant.
Daslook bevordert ook de spijsvertering, zodat ze bij opgeblazen
gevoel verlichting kan geven.
Reacties
Een reactie posten