Dwergkwee




De Japanse sierkwee (Chaenomeles), ook wel dwergkwee of kweeappel genoemd, is niet alleen in vele tuinen aanwezig, maar ook vaak in het openbaar groen. Daar zijn goede redenen voor: de struik groeit op alle gronden (ook al is een humeuze zandgrond het beste), in zon of halfschaduw, hoeft niet ingewikkeld gesnoeid te worden en heeft een opvallende, rijke bloei vroeg in het jaar - maart/april. In de herfst komen er ook nog eens lekker geurende eetbare vruchten op.
Het betreft hier een ander geslacht dan de “echte” kweepeer (Cydonia oblonga), maar de vruchten van deze twee heesters lijken veel op elkaar. De vruchten van de sierkwee zijn een stuk kleiner, maar net zoals bij de echte
Kweeperen behoren net als veel andere eetbare vruchten zoals aardbei, peer en appel tot de rozenfamilie. Deze zeldzame cultivar uit Japan stamt uit het Edo tijdperk (1603-1868) en is geliefd voor bonsai vanwege zijn opzichtige bloei en onregelmatige groei. In zijn natuurlijke vorm is het een bladverliezende, slordig groeiende struik tot 2,5 m hoog en 3 m breed. De takken zijn bezet met 2-3 cm lange stekels. De bloemen zijn semi-dubbel en geelachtig groen van kleur en zijn al vroeg in het voorjaar, voordat het blad van de struik volledig is uitgelopen, goed zichtbaar. In het najaar zijn de heerlijk geurende, eetbare kweeperen te plukken. De vruchten zijn hard en niet rauw te eten, ze moeten eerst gekookt worden. Door het hoge pectinegehalte zijn ze goed geschikt om gelei van te maken.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Blauwe bosbes, bosbes en rode bosbes.

Dropplant

Brave Hendrik