Boekweit
Vanwege zijn uiterlijk en de toepassingen van boekweit wordt
nogal eens gedacht dat
het een graan is.
De teelt van Boekweit was bijna verdwenen, tegenwoordig
wordt boekweit weer geteeld en is aan een comeback bezig. Boekweit wordt tot de
granen gerekend omdat het op dezelfde manier als graan wordt verwerkt, bewaard en
gebruikt als graan. Eigenlijk is het snelgroeiend een struikvrucht, geen graan.
Boekweit groeit aan doorzichtig rode stengels en valt op die manier duidelijk
op.
Het grote voordeel van Boekweit is dat het op de armste
gronden groeit en snel ander onkruid verdringt door zijn snelle groei.
Gebruik:
Van de plant worden vooral de zaden gebruikt. Het zaad heeft
een harde schil. Als deze is verwijderd, kun je het zaad op verschillende manieren
in de keuken gebruiken:
Zaadkorrels geroosterd als tussendoortje, in een salade of
in koekjes meegebakken
Kiemgroente gemaakt van de zaden
Vervanger van rijst
Een smoothie wordt romiger als er boekweitzaden in worden
mee vermalen
Grof gemalen zaden (boekweitgrutten Gruttenpap, gruttenbrij
en gruttenkoek (wil je dat het gerecht niet zo slijmerig wordt, rooster dan
voor gebruik de zaden)
Fijn gemalen zaad (meel)
Het meel is te gebruiken bij het bakken van pannenkoeken,
cake, brood, etc. Vervang ca. 25 procent van het meel van een graan, zoals
tarwe of spelt, door boekweitmeel.
Reacties
Een reactie posten