Boekweit


Vanwege zijn uiterlijk en de toepassingen van boekweit wordt nogal eens gedacht dat 
het een graan is.
De teelt van Boekweit was bijna verdwenen, tegenwoordig wordt boekweit weer geteeld en is aan een comeback bezig. Boekweit wordt tot de granen gerekend omdat het op dezelfde manier als graan wordt verwerkt, bewaard en gebruikt als graan. Eigenlijk is het snelgroeiend een struikvrucht, geen graan. Boekweit groeit aan doorzichtig rode stengels en valt op die manier duidelijk op.
Het grote voordeel van Boekweit is dat het op de armste gronden groeit en snel ander onkruid verdringt door zijn snelle groei.





Gebruik:
Van de plant worden vooral de zaden gebruikt. Het zaad heeft een harde schil. Als deze is verwijderd, kun je het zaad op verschillende manieren in de keuken gebruiken:
Zaadkorrels geroosterd als tussendoortje, in een salade of in koekjes meegebakken
Kiemgroente gemaakt van de zaden
Vervanger van rijst
Een smoothie wordt romiger als er boekweitzaden in worden mee vermalen
Grof gemalen zaden (boekweitgrutten Gruttenpap, gruttenbrij en gruttenkoek (wil je dat het gerecht niet zo slijmerig wordt, rooster dan voor gebruik de zaden)
Fijn gemalen zaad (meel)
Het meel is te gebruiken bij het bakken van pannenkoeken, cake, brood, etc. Vervang ca. 25 procent van het meel van een graan, zoals tarwe of spelt, door boekweitmeel.            

Reacties

Populaire posts van deze blog

Blauwe bosbes, bosbes en rode bosbes.

Dropplant

Brave Hendrik