Brave Hendrik



Brave Hendrik is een zeer oude inheemse groente. De naam 'Brave Hendrik' is afgeleid van een plant die bekend staat als 'Boze Hendrik'.
De Latijnse naam is: Chenopodium bonus-henricus en de Engelse: Good King Henrey.
De zaden van de Brave Hendrik worden in Duitsland gebruikt om kippen te mesten, dus daar heet de plant "Fette Henne". De wortelen worden ook wel gebruikt om aan schapen te voeren die hoesten om hun geneeskrachtige werking.
De Brave Hendrik, een voorloper van de spinazie. Deze voorloper van de spinazie is een zeer oude, inheemse groente, lang geleden door de Romeinen naar West-Europa gebracht.

Gebruik:
Brave hendrik is wat in de vergetelheid geraakt, wat jammer is gezien de verschillende culinaire mogelijkheden van de plant. De meest bekende en traditionele optie is het blad gebruiken als spinazie. Daarnaast kun je de jonge, gebleekte scheuten eten in het voorjaar. De planten vormen na enkele jaren een diepe stevige penwortel en van daaruit vertrekken de scheuten. De jonge scheuten koken als asperges. Dit is zonder meer het beste stuk van de Brave Hendrik.
Een van de oude Engelse namen voor brave hendrik was trouwens poor man's asparagus, de asperge van de arme man. Tot slot kun je de jonge bloeiwijzen als een soort van broccoli gebruiken. Heel lekker!
Is een goede remedie tegen darmstoornissen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Blauwe bosbes, bosbes en rode bosbes.

Dropplant