Brave Hendrik
Brave Hendrik is een zeer oude inheemse groente. De naam
'Brave Hendrik' is afgeleid van een plant die bekend staat als 'Boze Hendrik'.
De Latijnse naam is: Chenopodium bonus-henricus en de
Engelse: Good King Henrey.
De zaden van de Brave Hendrik worden in Duitsland gebruikt
om kippen te mesten, dus daar heet de plant "Fette Henne". De
wortelen worden ook wel gebruikt om aan schapen te voeren die hoesten om hun
geneeskrachtige werking.
De Brave Hendrik, een voorloper van de spinazie. Deze
voorloper van de spinazie is een zeer oude, inheemse groente, lang geleden door
de Romeinen naar West-Europa gebracht.
Gebruik:
Brave hendrik is wat in de vergetelheid geraakt, wat jammer
is gezien de verschillende culinaire mogelijkheden van de plant. De meest
bekende en traditionele optie is het blad gebruiken als spinazie. Daarnaast kun
je de jonge, gebleekte scheuten eten in het voorjaar. De planten vormen na
enkele jaren een diepe stevige penwortel en van daaruit vertrekken de scheuten.
De jonge scheuten koken als asperges. Dit is zonder meer het beste stuk van de
Brave Hendrik.
Een van de oude Engelse namen voor brave hendrik was
trouwens poor man's asparagus, de asperge van de arme man. Tot slot kun je de
jonge bloeiwijzen als een soort van broccoli gebruiken. Heel lekker!
Is een goede remedie tegen darmstoornissen.
Reacties
Een reactie posten